Airbnb Наръчник: Как да печелим 1500 лв. на месец от наем?

Малка книжка, която казва как да използваме Airbnb, за да печелим от наеми и да имаме сигурността от инвестиция в имот.

Airbnb Наръчник

Бъдещето на Airbnb и туризма в България

Извадка от книгата | Станимир Ненов, автор

Когато решавах дали да инвестирам в имот с цел Airbnb имах разсъждения в следната посока. Хората винаги са имали нужда да отседнат някъде. В началото сме имали гостилници, ханове, след това хотели, апартаменти на големи вериги, а сега с компании като Airbnb – всеки може да отдава апартамента си на гости. Т.е. човекът винаги е имал нужда да отседне някъде в чужд град. Не виждам причина тази нужда да се промени в идните 20 години. Дори напротив – населението става все повече, докато застроената земя се изчерпва. Населението на земята продължава да расте и в същото време сега е по-лесно от всякога да пътуваш. Може да си купиш лесно самолетни билети, да си запазиш апартамент онлайн, да си намериш ресторант онлайн, да си намериш онлайн гайд за града, да обмениш лесно валута с мобилното си приложение, да си купиш застраховка отново през мобилното приложение (отново говоря за Revolut) и т.н. Тези неща правят бариерата за пътуване по света по-ниска от всякога. Спрете тук и се замислете преди 10 години колко често пътуваха хората около вас и колко често го правят сега. Да! А са минали само 10 години. Сега си представете какво ни очаква в следващите 10 години. Нещо друго – благодарение на тази ниска бариера и самият пътешественик става много по-млад. Преди 10 годиини не беше толкова типично хора на по 19-20 години да обикалят света сами. Днес, благодарение на интернет, на приложенията, на всички връзки и комуникации в света – това е възможно и се случва масово. Възможността за дистанционна работа на десетки професии също е фактор за още повече пътуване. Работата е нещо, което задържа човек на едно място. Когато тази работа може да се случва дистанционно, по интернет, човекът започва да пътува много повече. UpWork прилича много на Airbnb като бизнес модел, но е за намиране на всякакви професионалисти на свободна практика. Платформата има над 16 милиона фрилансъри, които работят от цял свят по поръчки на хора от цял свят. В същото време има и други сайтове като UpWork с аналогична бройка фрилансъри. Извън подобни платформи – самите компании в днешно време позволяват на служителите си да имат гъвкавост и да избират кога и от къде да работят. Това са все индикатори, които ни казват, че хората ще пътуват много повече => търсенето в Airbnb ще бъде по-високо.

AIRBNB

Това е компания, която скоро няма да изчезне. Управлява се успешно от основателите. Екипът успя от идея, в която никой не вярваше: „как така непознати хора ще спят у непознат на другия край на света!?“ да развие бизнес, оценен на 31 милиарда долара (към март 2017 г.). Потребителите на Airbnb продължават да растат, компанията изглежда стабилна финансов, а скоро предстои и публично предлагане на стоковата борса в САЩ.

Дали ще има Airbnb, Booking или друга платформа – нас не ни бърка. Който и да бъде посредникът – човешката нужда ще остане. Хората ще продължават да имат нужда да отсядат в чужд град. Хората ще продължат да пътуват все повече и повече. Пътуването ще става все по-лесно и по- евтино. Граници ще падат все повече и повече. Вече дори и в Куба можем да отседнем чрез Airbnb.

КИТАЙ

Това е държавата с най-голямо население в света. Това е държавата с втората най-силна икономика в света. Скоро може да стане и най-силната икономика. През последните години Китай придоби средна класа. Средният китаец вече стана по-заможен, по-образован и започва да пътува повече. Да, не целият народ на Китай ще дойде в София, но ако до преди 5 години са идвали 10,000 китайски туриста на година, то в идните години може да очакваме десетки пъти повече туристи от Китай. Бройката в примера е просто за илюстрация на растежа, не знам колко туристи от Китай е имало преди 5 години. Вярвам обаче, че ще пораснат в десетки пъти.

ПАЗАРЪТ НА AIRBNB В БЪЛГАРИЯ

През последните 3 години имотите в българското Airbnb пораснаха страшно много. Ако преди 5 години имаше 400 имота в София, сега има над 2000. Това огромно предлагане при не чак толкова огромно търсене намалява цените на нощувка. Има обаче и нещо друго. Темпът на „умиращи“ листинги също се увеличава. Всеки чул за Airbnb и пуснал свой имот вижда, че не е толкова лесно да се управлява успешно и печелившо. Съответно след няколко месеца мъки – излиза от платформата и отдава имота си на дългосрочен наем. Това излизане на подобни имоти от системата се засилва все повече. В същото време броят на туристите расте. Това отваря възможност на качествените и добре управлявани имоти да увеличат цените си и да се справят по-добре от всякога. Вярвам, че след 5 години цената на нощувка в Airbnb София ще бъде поне двойна на сегашната.