Airbnb Наръчник: Как да печелим 1500 лв. на месец от наем?

Малка книжка, която казва как да използваме Airbnb, за да печелим от наеми и да имаме сигурността от инвестиция в имот.

Airbnb Наръчник

Относно цените на нощувка в Airbnb

Извадка от книгата | Станимир Ненов, автор

Най-важното е да знаем, че цената на нощувка не трябва да бъде фиксирано понятие. Не бива да си казваме „Моят имот струва €35/вечер“, да сложим тази цена и да приключим темата с цените. За нас е важно да бъдем ефективни и да извличаме максимума от имота. Това означава, че цената ни трябва да бъде динамична, т.е. да варира според търсенето и предлагането в даден период.

Динамичната цена не бива да се бърка с опцията за динамично ценообразуване на Airbnb (“Smart Pricing”). При тази опция задаваме колко искаме да вземаме минимално и колко максимално за нощувка. Например задаваме от 20 евро до 60 евро на нощувка и след това Airbnb оптимизира цените според търсенето във всеки един момент, като уж се опитва да продава в наш интерес. На практика обаче се продава на най-ниската заложена цена и това въобще не е в наш интерес. За Airbnb е важно да прави бързи транзакции (сделки) между пътуващи и домакини. За системата им изборът между това да вземат веднага 10% комисиона от 20 евро (равняваща се на 2 евро) срещу това да вземат 10% от 25 евро (2.5 евро), е решен в полза на бързата сделка при 20 евро. За тях е въпрос на 0.50 евро и предпочитат това, защото имат още хиляди подобни имоти в системата, от които да правят пари. За нас обаче разликата е 5 евро и това има значение, особено като се погледне на годишна база.

Моят полуавтоматичен алгоритъм работи много по-доходно за нас (повече за него по-долу). Опцията “Smart Pricing” в Airbnb трябва да я държим изключена.

Второто нещо, което трябва да имаме предвид за цените, е, че отнема време имотът да се наложи в Airbnb и да развие потенциала си. В зависимост от локацията, от апартамента и нашия късмет това може да отнеме от 3 до 8 месеца, дори година.

В началото тръгваме с по-ниски цени, за да бъдем конкурентни на останалите имоти, които са също толкова добри като нашия, но имат редица 5-звездни ревюта. Ако продаваме на една и съща цена, е съвсем нормално гостът да не рискува с нов имот и нов хост, за който няма ревюта, и да избере сигурното – конкурентния апартамент с повече оценки, а нашият да остане празен. Ето защо трябва да дадем нещо в замяна на този риск – и това е по-ниската цена.

В началото работим на по-ниски цени, трупаме само хубави ревюта и вдигаме рейтинга на имота си в Airbnb. Така при търсене в търсачката на Airbnb в София имотът ни бавно ще започне да се катери по-нагоре в резултатите. Ако всичко се развие по план, трябва да станем господари на района си, дори на града и да сме пълни поне 1 месец напред. Това е целта и това ще постигнем, ако спазваме препоръките в тази книжка.

Как ценообразува Airbnb?

Има няколко елемента:

  • Цена за нощувка (ние я задаваме)
  • Цена за такса „Почистване“ (ние я задаваме)
  • Комисиона от нас (Airbnb таксуват нас)
  • Комисиона от гостите (Airbnb таксува гостите)
  • Депозит от гост.

(Брой нощувки х цена/вечер) + такса „Почистване“ = сума на резервацията.

Върху нея Airbnb начислява % комисиона на госта, а от дължащата сума към хоста удържа от нас втори път % комисиона.

От госта Airbnb взема 17% комисиона, от нас (хостовете) – 3%. Това прави 20% комисиона за сделката между пътуващ и хост. Бизнесът е добър!

ФИГУРА 12: Сметка на гост, преди да резервира. Service fee е комисионата на Airbnb, която той плаща. В случая това е 16.5% комисиона върху цената за нощувка + почистване (€79).

ФИГУРА 13: Така изглежда сметката от наша страна (като хостове). Service fee е това, което Airbnb ни удържа като комисиона, преди да ни изплати сумата. Комисионата е 3%.